Download:      
Indledning
  
Værkinformationer
  
Billeder
  

Min første Høstprædiken begynder med Pengene, som alle i Tiden begynder med om Levi, Tolderen ham der tog Tiende af Høsten lad os give Tiende X kom i Synderes og Tolderes og Skøgers Selskab lad os ogsaa komme der og ligesom han for at hjælpe dem hjælpe de forældreløse Børn fra at sulte de faldne fra at bukke helt under de gamle fra Trøstesløsheden lad os hjælpe ved en rundelig Gave i Jesu og Pauli Navn.

Hvorfor skal vi hjælpe fordi vi Medmennesker fordi vi er Kristne i Mods. til dem, der ikke hjælper af Selvretfærdighed (“de kunde faa Arbejde”, ell: “de kunde ladet være at falde” ell. “Verden staar bedst ved, at hver klarer for sig) og til dem, der hjælper af blot Retf., saa lad os hjælpe af Kærlighed fordi vi er Kristne, og af Medfølelse, fordi vi er Medmennesker. Af Medføl., fordi vi er Menn., ja, for et Dyr gaar følesløst et sygt andet forbi jeg siger netop ikke af Retfærdighed for hvad er Retf. og hvorfor skal Retf.'s Krav ske Fyldest. Om saa der blev dobbelt saa mange Socialister i Verden, som der er, hvem beviser mig saa, at betingelsesløs Retf. er et Gode. Er det ikke bedre, at den meget syge dør og at hver klarer for sig nej, af Medføl. og Kærligh. vil vi Kristne hjælpe de lidende hvorfor? For det lærte vi af vor Mester, og vi har selv prøvet Sygdom og er blevet hjulpne, saa vi ved, hvad det er værd vi ved, at Glæde er saa godt for Hjertet, og vi vil gerne skabe Glæde. Saa vil vi da hjælpe uden at spørge om det kan betale sig, om det er rigtigt, klogt, forsvarligt vi hjælper lige ud af vort Hjerte, saadan gjorde jo Han.

Se, det var den ene Ting, vi havde at sige om Høsten, at vi vilde bruge den til at skabe Glæde med men der er ogsaa et andet: vi vil selv have Glæde af den, og derfor vil vi i vort Hjerte berede det Alter, der staar dér for Gud og takke ham, fordi vi i Aar gik fri for Hungersnød og anden Rædsel, bede ham hjælpe os at bruge Markens Gave ret og love ham at vi vil vise vor Taksomhed ved i det kommende Aar at leve vort Liv bedre hans Navn til Ære end vi har gjort det i Aar.

Faar vi saa mere Korn til næste Aar?

 

Første Høstpræd.? 1924?