Download:      
Indledning
  
Værkinformationer
  
Billeder
  

Rigtig Udtydning af et Skriftsted

Rigtig Udtydning af et Skriftsted

Af Kaj Munk.

Hr. K.G. Brøndsted har Ret. Hans Fortolkning af Filippinerbrevets første Kapitel er rigtig; den er nemlig den samme som min. Hvor ondt det gør mig for Hr. Brøndsted: vi er enige. Paulus har virkelig sagt, at selv den Forkyndelse, der er en bevidst Karikatur af hans, er han glad for; for ogsaa den er dog Kristusforkyndelse.

Hvilket efter min Mening er ganske godt sagt af Paulus. Ikke mindst, naar man betænker, at han i de Dage hverken var Ekscellence eller Højærværdighed, men simpelthen Arrestant.

Og vi er stadig væk enige, Hr. Brøndsted og jeg, i, at Paulus manede til Enighed. Men naar Paulus var i dit mindre heldige Hjørne, skal vi sige: i det mussolinske, saa bestod Enigheden i, at alle skulde tænke som han; den Enighed er der jo altid en Del Personer, der er oppe for. Man naar Apostelen var paa Højde med sig selv, saa vidste han godt, at den Enighed, han stred for, var ikke den, der opnaas ved at agitere en Del Underskrifter sammen paa en Erklæring; men det var en langt inderligere, som Grenenes paa Vintræet, som Lemmernes paa Legemet, at Paulus' og Apollos og Kefas' Partier var en Enhed i Gud.

Hvad Paulus' brændende Tilslutning til Trosbekendelsen angaar, er der jo den kildne Hage derved, at Trosbekendelsen først blev lavet efter hans Død. Og sikken et Spektakel der var blevet om det Punkt: Kødets Opstandelse, hvis Paulus skulde have været Medforfatter af den.

Til Slut et Spørgsmaal:

Et Menneske kan sige: „Jeg tror, Jesus Kristus er Guds Søn, aandeligt forstaaet, naturligvis. Men „født af Jomfruen Maria“, det kan jeg ikke have med at gøre“.

Hr. Brøndsted, vil De frakende en saadan Retten til Kristennavn?

Vedersø Pgd. Okt. 1932

Kaj Munk.