Download:      
Indledning
  
Værkinformationer
  
Billeder
  

Det haster

Det haster

Af Kaj Munk

DE nordiske Udenrigsministre, d. v. s. saa mange af dem, som endnu frit kan rejse paa Besøg hos hinanden, har holdt et Fællesmøde i København og afsluttet det med Udsendelse af en Meddelelse til Offentligheden. Denne Meddelelse burde kunne have haft følgende Ordlyd:

 

„De nordiske Lande trues, for første Gang i deres tusindaarige Historie, paa selve deres Eksistens. Ikke blot eet af dem, men alle paa eengang. Tyskland, der indtil for nylig har vist aabent Sind mod Norden, har nu faaet andet at tage Vare, og Rusland har ikke erklæret Krig, men øvet Overfald paa en af os. Med Fuldmagt fra vore Regeringer har Sveriges og Norges og Danmarks Udenrigsministre nu drøftet Mulighederne for at imødegaa Dagens Vanskeligheder, som især er to: Søkrigen og Finland.

Hvad der mere end noget andet har støttet vore Bestræbelser for at naa et stort Resultat, er den Omstændighed, at i samme Sekund, Rusland kastede sig over den Del af os, der i Øjeblikket var dets Nabo, forstod vi alle Faren og traf omgaaende Modforholdsregler. Alle nordiske Byer er gennemsikrede med Beskyttelsesrum, Antiluftskyts, Masker, alt vaabendygtigt Mandskab er indekserceret og ved godt Mod i Bevidstheden om, at alt er gjort for det, som gøres kan, udrustningsmæssigt og forplejningsmæssigt Alt andet Arbejde, som kan opsættes, hviler for at indhente, hvad vi forsvarsmæssigt desværre havde forsømt. Men det meste er naaet, og Resten vil være i Orden i allernærmeste Fremtid. Resultatet er, at Norden i Dag er stærkere end nogen Sinde før.

I Følelsen af, at enhver Splittelse af vore Kræfter er skæbnesvanger for os selv, en Latterlighed i Verdens Øjne, en Usømmelighed overfor Gud, har vi da besluttet under Hensyn til de aldeles ekstraordinære Forhold at træffe Skridt til indenfor 2 Maaneder at faa udnævnt en Fællesdiktator for Sverige, Norge, Island og Danmark. Hans Opgave vil være, staaende paa den ubetingede Neutralitet, at træde i Forhandling med Tyskland og England angaaende vore Skibes Frihed paa Havene og overfor Sovjet at udnytte enhver Mulighed for Afslutning af den russisk-nordiske Konflikt. Hans Beslutninger er bindende for hvert af de 4 Lande. Han træder straks tilbage, naar hans Mission er endt.“

KAJ MUNK.