Download:      
Indledning
  
Værkinformationer
  
Billeder
  

390 143 113 424

3. S. i Adv.

Der er nogen, der er svært raske til at fælde Fordømmelsesdom over Johs for de Ords Skyld. Der er jo heller ikke Tale om andet end, at man føler uvilkaarlig Sorg over, at Johs. er bragt til at spørge saadan, den Johs, der havde vidnet for alt Folket: se, det Guds Lam den Johs, der havde talt saa strenge og tordnende Ord ud over Folkets svajende Skarer. Ja, det er underligt at se saadan en Troens og Afgjorthedens Aandskæmpe kommer med dette spage og usikre Spørgsmaal: Er du den, der skal komme? eller skal vi vente en anden? Det gør altid ondt at se et stort Træ falde. Men det gør endnu mere ondt at se alle Slags Smaafolk komme løbende til med deres Bemærkninger, en siger Vittigheder, en anden blærer sig med at forklare Grundene til Faldet, en tredie ved, hvordan han vilde gjort for at undgaa det, en fjerde ser bare helt haabløs fortvivlet til osv. osv. Der er ingen, der kan se det store i, at Træet falder falde i Stedet for at blive staaende rokkende og ravlende og tage sig for noget, det ikke mere er. Ære være Johannes's Redelighed. Han var ikke den Mand, der tænkte: Uha, disse Spørgsmaal maa jeg trænge tilbage, dem maa jeg aldrig lade mig mærke med; saa vilde Respekten for mig vige, Folk vilde tænke: er han Profet? mit evige Verdensry kunde komme i Fare. Nej, saadan tænkte Johs ikke. Han gik dristigt ind i Tankerne han tænkte det ikke til Ende, for man kan ikke tænke nogen Ting til Ende men han gik ind i dem saa langt han kunde, og saa gik han til Mester med dem gik ikke Krogveje, forhørte sig ikke her og der først, men gik lige direkte med det direkte Spørgsmaal: Er du den, der skal komme?

Af denne Oprigtighed kunde vi lære meget. Vi ser da ogsaa, at Jesus er glad for den. For Resten er Jesus meget stor her. Hvis en Mand kom til mig og sagde mig ind i Ansigtet: “Er du ikke en Svindler og Bedrager?” hvad vilde jeg saa sige? Jesus peger paa Manden og siger til hele Folket: Dette er en retskaffen og stolt og hæderlig Mand. Det er den Slags Folk, jeg kan bruge. De kan berede Vej for mig.

Jeg gad vidst, hvor mange af jer det Spørgsmaal er kommen op for: Er Jesus den rigtige? Det var skønt, om der var nogen af jer, der virkeligt havde Sind til at tænke og Mod at være Tankerne bekendt. Tvivl kan være bedre end Tro. Og der kan i Tiden være Foreteelser nok, der kan paatvinge En det Spørgsmaal: Er han virkelig den rigtige?

Men lad det nu være, at I ikke af Johs skal lære at tvivle! Kunde I endda af ham lære at være redelige, sanddru ærlige Mennesker, der ikke bruger Løgn og Fortielse, selv om det skal koste os noget. Redelige Menn., som Jesus kan sige om: Der er de Folk, jeg kan bruge. De bereder Vejen for mig.

 

Julegudstj. Programmet er saadan

Søndagen lige før Jul: Morgenandagt Kl. 9 ingen Fyring i Kirken, 2 Salmer uden Orgel og en Bøn. Juleaften Børnegudstj. Kl. 4 for alle ingen Præd.: Juleevangeliet og Salmer. Alle Gudstjenester derefter Kl. 10. Sidste Gudstjeneste i Julen bliver Kl. 3 Kg. Dag: Aftengudstj.