Download:      
Indledning
  
Værkinformationer
  
Billeder
  

15 S. e. T.

Marta maa have Ret. Arbejdet skulde gøres, og Søsteren burde hjælpe hende. Det var en Skandale, om Maden ej var færdig i rette Tid, og X selv forstod godt hvad frygteligt en Skandale er for Smaafolk (af Vand til Vin i Kana). Marta gaar og slider Sveden pibler frem paa Panden, og arrige Tanker i Panden, mens Marie bliver inde og underholder Gæsten, nej, underholdes af ham. Det næsten skønne i Tanken, at Marta forbitres ogsaa deraf, at Søsteren sidder og faar al den aandelige Berigelse, mens hun selv intet faar. Og hun ved, hvor daarligt Marie opfører sig ogsaa efter X's egen Lære. Og Jesus selv kunde jo vente et Øjeblik med sin Præd. kunde snakket med Lasarus eller gaaet med ud i Stalden og set paa Kreaturerne. Alligevel tager X hendes Parti, ganske givet: han gør som selvf. det, man mindst venter: han tager Maries Parti. Desværre er det ikke overleveret os, hvad han nu sad og sagde til Maria, men det har sikkert været af en saadan Art, at hun aldrig nogensinde mere har ladet Søsteren gaa ene med Arbejdet.

For os kan Texten prædike en Advarsel mod at gaa op i de timelige Ting, mod at fortabe sig i Uvæsentligheder: Selskabelighed, Politik, Bedriften at faa indrettet sig Livet behageligt, det Liv, der inden vi ved af det endes med Lemandens Hug. Og sammenholdt med første Textrække: en Advarsel mod Bekymringer, fordi vi jo alle staar i Guds Haand.

Det, der var det gale ved Marta, var, at hun ikke søgte først Guds Rige ɔ: hun gik og havde travlt, som om det var noget uden for Guds Rige, mens man skal have travlt saadan, at netop Travlheden er en Gudstjeneste lige saa god som den at sidde ved X's Fødder. Det var ikke i Gerning, men i Sind, hun fejlede. Og hun respekterede ikke Naturernes Forskellighed, at Marie var mere religiøs end hun, mens hun var mere praktisk, og sommetider tror jeg, at det er en stor Lykke, at Jordens Befolkning bestaar af Martaer og Marier

Lad os da gøre vor Gerning som en Gudstjeneste d.v.s. aldrig slipper det ene fornødne!

 

Paa Søndag (5 Okt.) Konfirm. i Stadil

Næste Søndag 12 Okt. Høstprædiken.

Maaske bortrejst i 10-12, saa passer Pastor Schaarup det.